Recensie Bosch’Lied in BD online

Deze recensie stond op Brabants Dagblad online, met daarbij een filmpje van “Tunnel naar het Licht” mijn compositie op de tekst van Jan Boerstoel
Prachtig vertolkt door Gerard van Maasakkers

DEN BOSCH – Er is al veel geschreven over het leven en werk van Jheronimus Bosch, maar nu zijn er ook Jeroen Bosch-liederen. In ‘Bosch’ Lied’ werden donderdagavond in Theater aan de Parade 10 van deze nummers vertolkt.

Sfeervolle beschrijvingen en herkenbare angsten brachten beelden van 500 jaar geleden tot leven. Moraal, eenzaamheid, relativering en gekkigheid kwamen voorbij, met verwijzingen naar de oorspronkelijke werken, maar ook naar de verdwazing van de actualiteit.

Voor deze productie, bestempeld als voorloper van het herdenkingsjaar van Jheronimus Bosch, zijn gerenommeerde schrijvers, onder wie Jan Beuving en Jan Boerstoel gevraagd. Componisten als Han Kooreneef en Erik Vlasblom zetten hun teksten op muziek. Gevestigde namen als Kommil Foo en Gerard van Maasakkers en jongere cabaretiers als Pieter Derks en Katinka Polderman brachten de nummers op hun eigen wijze: absurdistisch of ingetogen en met veel mededogen. Dat leverde een avond op met veel kwaliteit.

Volgend jaar zullen de liederen nog dikwijls te horen zijn. Diverse koren brengen de nummers geregeld op diverse plaatsen ten gehore. Bosch’ Lied is ook vrijdagavond, om 20.00 uur, nog te zien in Theater aan de Parade.