Studie

Erik heeft altijd een grote liefde voor het theater gehad en speelde al tijdens zijn conservatoriumopleiding (Rotterdams Conservatorium:piano bij Rob van der Linden en toetsen bij Skip van Rooij) die hij cum-laude afrondde,bij een aantal theaterprodukties o.a.:

•Levend Rotterdam, een Turks-Nederlandse Revue,
•De ongelofelijke avonturen van Pieter Jelles van Jaap van de Merwe ( opgenomen in de stadsschouwburg Amsterdam en uitgezonden door de VARA)
•Dankzij Beethoven, een muziektheaterstuk van J.Bernlef en Bernard van Beurden, uitgevoerd door Jerôme Reehuis,Hans Hoekman, Groot Omroepkoor,opgenomen in Vredenburg en uitgezonden door de AVRO

Hij schreef de muziek voor een kindermusical.

Samen met Andrea van Otterloo formeerde hij een band waar hij ook de arrangementen voor schreef.

Toon Hermans

In het jaar van zijn afstuderen werd hij gevraagd toe te treden als toetsenist bij het orkest van Toon Hermans, waar hij van 1987 t/m 1998 werkzaam was.
In die periode werkte hij mee aan alle theatershows.

Door de orkestrale sound die Erik aan het orkest gaf, werden voor Toon nieuwe muzikale wegen geopend.
Diverse liedjes (zoals “Zomers blijven niet”, en “Of de zon schijnt”) van Toon zijn dan ook samen met Erik tot stand gekomen.

Na de laatste voorstelling in 1997 werken Toon en Erik nog ruim een jaren samen aan wat een nieuwe, klein opgezette theatershow van Toon moet worden. De samenwerking is bijzonder en intensief. In de laatste jaren van Toon’s leven worden nog vele prachtige liedjes gemaakt.

Robert Long

De gezondheid van Toon laat het niet toe dat deze show er komt en Erik wordt door Robert Long gevraagd orkestleider te worden voor zijn programma “Het lang genoeg jong Concert” dat van 1999-2000 gespeeld gaat worden.
Voor dit feestelijke programma maakt Robert een bloemlezing uit zijn omvangrijke oeuvre van de afgelopen 25 jaar.
Erik schrijft alle arrangementen voor dit concert.
Met Robert Long produceerde hij de Live CD van dit programma: Tussen 8 en 11 LIVE en de CD-single voor Varkens in Nood: Vrolijk Biggetje. En werkt hij mee aan tal van radio-en tv programma’s

Er onstond een intensieve muzikale samenwerking die duurde tot aan de zomer van 2005.
Voor het AVRO radioprogramma: MEZZO maakten ze 12 Feestdagen liedjes die t.z.t. op CD uitgebracht zullen worden.
Erik schreef ook de arrangementen voor zowel de CD als het theaterprogramma: Brand!,en voor de serie Kerstconcerten in 2004 (waar mandoline en gitaarorkest “Estrellita” en het “Venloos Vocaal Ensemble” ook aan meewerken).
Als dank voor de warme samenwerking met Estrellita ontvangt Erik, evenals Robert, het bronzen beeld : “De Toekomstsprong” van de gemeente Gilze en Rijen.
Erik beëindigt na bijna 7 jaar de artistieke samenwerking met Robert Long.

Vlasblom Music Productions:

Tijd om de muzikale en theatrale horizon te verbreden.
Met het bedrijf Vlasblom Music Productions heeft hij zeer uiteenlopende projecten,en bedrijfsmusicals,met succes uitgevoerd.Zo maakte hij producties voor het ministerie van Financiën, Verkeer en Waterstaat, Goudse verzekeringen, ONVZ, Multec, Brunel, DIV, Vereniging Eigen Huis, Rabobank, Deerns en Shell. Voor al deze producties schreef Erik de arrangementen en vaak en ook een nieuwe song.

Samen met zijn vaste groep musici verzorgt Erik jarenlang de Rabo Kerstconcerten in Delft waarvoor hij ook de arrangementen schrijft.

Een van de meest prestigieuze opdrachten was het componeren en produceren van de muziek voor de openings- en sluitingsceremonie van de Wereldruiterspelen. De openingsceremonie van dit grootse evenement (bezocht door o.a. Koningin Beatrix, Samaranch en Pavarotti) werd in ± 50 landen uitgezonden.

Ook schrijft hij de muziek voor 100 Piano’s (met Jean Yves Thibaudet als solist) en heeft hij de muzikale leiding bij de start van de Nationale Bevrijdingsdag 2012 in de Grote kerk van Breda.
2 jaar later schrijft hij samen met Jan Beuving het lied “Onder uw Hoede” om Koningin Beatrix te bedanken. Het lied wordt op 1 februari 2014 in Ahoy Rotterdam door Chantal Janzen gezongen begeleid door het Nederlands Blazers Ensemble.

In 2015 schrijft Erik, op teksten van Jan Boerstoel en Jan Beuving 2 liedjes voor “Bosch’ Lied” tgv 500 jaar Jheronimus Bosch.

In 2016 krijgt Erik de opdracht om een compositie te schrijven voor de officiële opening van het nieuwe station in Breda en op 8 september klinkt “Breda !” en zo krijgt Breda een eigen lied.

Voor de ALS stichting schrijven Jan en Erik in mei 2018 opnieuw samen een lied: “Zoek me” om geld in te zamelen voor de stichting.

Voor de herdenkingsdienst voor oud premier Wim Kok wordt Erik gevraagd om Brigitte Heitzer te begeleiden. Hij maakt een piano arrangement op het lied “Zonder jou” van Annie M.G. Schmidt. Brigitte en Erik voeren het tijdens een live uitzending uit in het Concertgebouw

Docent

Als docent is Erik al ruim 31 jaar werkzaam op De Nieuwe Veste te Breda.
Hij leidt de toetsenafdeling en brengt, als er genoeg repertoire is geproduceerd, onder de naam: Digital Progress, een CD uit met daarop voornamelijk eigen werk van zijn leerlingen.

Tevens is hij, met veel plezier, als docent verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en de Koningstheateracademie in ’s Hertogenbosch (en als gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag)
Optreden en doceren gaan heel goed samen:
“Door zelf op te treden ben ik een betere docent en door les te geven ben ik een betere musicus”.
Voor het Fontys conservatorium is hij muzikaal leider /arrangeur van de eindprodukties:
•2007 Rent (regie: Koen van Dijk)
•2008 Nine (regie: Eddy Habbema)
•2009 City of Angels (regie: Daniël Cohen)
•2010 A Little Night Music ( regie: Sieta Keizer)
•2011 Secret Garden (regie: Brigitte Odett)
•2012 De Spooktrein (regie: Brigitte Odett)
•2013 42nd & Desperate St. (regie: Brigitte Odett)
•2014 Company (regie: Koen van Dijk)
•2015 Into the Woods (regie: Paul Eenens)
•2016 Anatevka (regie: Brigitte Odett)
•2017 titanic (regie: Paul Eenens)
•2018 A Little Night Music (regie: Koen van Dijk)
•2019 City of Strangers (regie: Paul Eenens)

 Kleinkunst

Maar de grote liefde blijft toch: Kleinkunst!
Zo is hij muzikaal leider/arrangeur/pianist van verschillende hommages, samengesteld door Anna Uitdehaag en Frank Verhallen,uitgevoerd en opgenomen in het Koningstheater.
•George Brassens (ook Cd-opname)
•Willem Wilmink (ook Cd-opname)
•Miel Cools
•Ed Leeflang
•Hans Dorrestijn( Cd wordt binnenkort uitgebracht)
•Jan Boerstoel
•Herman van Veen
•Harrie Jekkers
•Wim Sonneveld/Frans Halsema
•Jules de Corte
Zeer bijzondere,intieme concerten!
Door zijn werk als docent houdt hij contact met jonge theatermakers,performers en wordt hij nog steeds gevraagd als muzikaal adviseur (De Heideroosjes, Pieter Derks, Bertram van Alphen, Freek Bartels, Evi de Jean, Johan Goossens, Louise Korthals, Kiki Schippers, Jan Beuving, Kirsten van Teijn, Elke Vierveijzer etc.)

Seth Gaaikema

In 2008 wordt Erik door Seth gevraagd om hem te helpen bij zijn programma: “Als was het de eerste keer”.
De samenwerking is heel bijzonder en zo vanzelfsprekend dat er een hechte vriendschap tussen Seth en Erik ontstaat.
De vriendschap ontwikkelt zich in een samenwerking op het toneel en in 2011 wordt Seth door Erik begeleid in : “Het mooiste moet nog komen”
Daarna werken zij samen verder aan Seth’s laatste theatershow: “Wat ik nog graag zou willen”, een mooi, emotioneel en eerlijk afscheidsprogramma, dat na het overlijden van Seth (oktober 2014) door MAX op tv wordt uitgezonden.
Voor het lied “Eens komt het einde”schrijft Erik de muziek.
Van Seth’s laatste optreden in de Stadsschouwburg van Groningen wordt een item gemaakt in het NOS journaal.
Een prachtig eerbetoon!

Dana Winner

In 2012 schrijft Erik de arrangementen voor het Kerstconcert van de Vlaamse zangeres Dana Winner, met het gitaar- en mandolineorkest: Estrellita.
De samenwerking bevalt zo goed dat Erik uiteindelijk haar M.D. wordt.
Vanaf 2013 toeren zij door Nederland en België en treden zij op in talloze theaters.
Erik is ook co-producer van het album “Bloom” waar ook het Metropole-orkest aan meewerkt.

Dana is ambassadrice van Pink Ribbon.
Samen met Jan Beuving schrijft Erik het lied “Hou vast”voor haar wat ook als single wordt uitgebracht.
“Hou vast”is ook de titel van Dana’s huidige theatershow waarmee zij door Nederland en België reist.
Twee keer wordt er zelfs een toer gemaakt door Zuid-Afrika.

Voor het programma “Leven vol Liefde” schrijft Erik het lied “Titelsong”( tekst: Koen Broos).
Samen met Koen schrijft hij ook “En de wind die waait” wat Dana zingt op haar nieuwste album : “Puur”.
Het album bereikt al tijdens de voorverkoop de gouden status. Er volgen vele radio-, tv-, en theateroptredens in diverse muzikale bezettingen waaraan Erik leiding geeft.

Halverwege 2018 besluit zij een heel andere koers te willen varen en scheiden onze wegen.